El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

 

PRESENTACIÓ

La Maleta de la Comunicació és un projecte de la Societat Catalana d'Educació Ambiental que sorgeix amb l'objectiu de dotar la comunitat educativa d'eines, recursos i estratègies per realitzar accions i campanyes de comunicació des dels centres educatius. Així mateix, inclou materials per educar en valors crítics envers els mitjans i processos de comunicació i per desenvolupar les habilitats comunicatives de l'alumnat.

A diferència de les maletes de recursos anteriors, en què la major part dels recursos es troben físicament en una maleta, en aquest cas hem optat sobretot per un recull en línia, en favor d’una major accessibilitat i difusió.

A la maleta hi trobareu: documents i lectures que serveixen per situar el marc conceptual de la comunicació dins de l’educació formal; material didàctic amb més de 40 propostes classificades segons el nivell educatiu i l’àrea temàtica per facilitar la recerca dels recursos més apropiats per al treball a l'aula; un apartat d’exemples i experiències que s’han portat a terme en diferents centres educatius i us poden servir de guia, exemple o font d'inspiració; un recull de possibilitats d’activitats per ser realitzades fora del centre; un apartat de recursos i eines amb material per complementar i enriquir els treballs, així com manuals i guies amb instruccions pràctiques; i finalment un espai per anar més enllà, amb enllaços que amplien el ventall presentat.

La maleta abasta diferents aspectes de la comunicació, des del vessant més social o interpersonal, fins a aspectes més tècnics del món audiovisual i digital, sense deixar de banda l'educació en valors per adquirir una visió crítica de la publicitat, la televisió, les xarxes socials i els mitjans de comunicació en general. La major part dels recursos seleccionats poden ser utilitzats de manera transversal en diverses matèries, tot i que hem fet una atenció especial a aquells que fan referència a la comunicació ambiental.

Tanmateix, no hem volgut renunciar als llibres tradicionals, que ofereixen títols atractius i que poden servir com a lectures complementàries o per aprofundir en diferents aspectes dels processos de la comunicació. Per això, hem inclòs un seguit de publicacions i material audiovisual que es troben al Servei de Documentació d'Educació Ambiental on podeu adreçar-vos per consultar-los i sol·licitar-ne el préstec i/o assessorament pedagògic.

Esperem que aquest recull esdevingui una eina útil i engrescadora. Us animem a consultar aquests materials i compartir les vostres experiències i opinions a l'apartat Opina.

Aquest recull ha estat elaborat per la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA). El projecte ha comptat amb el suport econòmic de l'Ajuntament de Barcelona i l'assessorament pedagògic de l'Agenda 21 Escolar de Barcelona. Barcelona, febrer de 2012.